Facebook

piątek, 27 stycznia 2012

Spaghetti z boczkiem i czerwoną cebulką



Składniki dla 1 osoby:
  • makaron spaghetti 80-100g,
  • kilka plasterków chudego boczku,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • pół cytryny,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka minut.
Boczek kroję w cienkie plastery, a następnie w paski i podsmażam na oliwie z oliwek.
Do boczku dodaję cebulę i  mieszam. Dodaję makaron. Posypuję natką z pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszam i przekładam na talerz.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, czy wersja bez pietruszki (nie lubie) nie straci na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że spokojnie mozna dodać tutaj swoją ulubioną zieleninkę ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)