Facebook

sobota, 21 stycznia 2012

Bruschetta z pomidorami

W dniu dzisiejszym zaprezentuję Wam  najbardziej znaną włoską grzankę czyli bruschettę z pomidorami.

Składniki dla 1 osoby:
  • mała bagietka, ciabatta lub po prostu mała bułeczka,
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
  • bazylia,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie:
Bagietkę kroję na pół, skrapiam oliwą z oliwek (polecam oliwkę w sprayu!!!) i nacieram ząbkiem czosnku. Przekładam na wyłożoną papierem blaszkę i wkładam na kilka minut do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na drobną kostkę. Dodaję posiekaną bazylię. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czasami dodaję drobno posiekaną cebulkę. Całość mieszam.
Na cieplutką bagietkę nakładam pomidory i jem póki ciepłe.



Obiecuję, że w kolejnych postach przybliżę Wam inne pomysły na grzanki.
Serdecznie zapraszam!

Kanapki, kanapeczki!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bruschetty!!! Mam też na swoim blogu. Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)