W dniu dzisiejszym zaprezentuję Wam najbardziej znaną włoską grzankę czyli bruschettę z pomidorami.
Składniki dla 1 osoby:
- mała bagietka, ciabatta lub po prostu mała bułeczka,
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
- bazylia,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Bagietkę kroję na pół, skrapiam oliwą z oliwek (polecam oliwkę w sprayu!!!) i nacieram ząbkiem czosnku. Przekładam na wyłożoną papierem blaszkę i wkładam na kilka minut do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na drobną kostkę. Dodaję posiekaną bazylię. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czasami dodaję drobno posiekaną cebulkę. Całość mieszam.
Na cieplutką bagietkę nakładam pomidory i jem póki ciepłe.
Obiecuję, że w kolejnych postach przybliżę Wam inne pomysły na grzanki.
Serdecznie zapraszam!
Uwielbiam bruschetty!!! Mam też na swoim blogu. Zapraszam!
OdpowiedzUsuń