Facebook

czwartek, 19 stycznia 2012

Sałatka z nutką parmezanu

Bardzo lubię sałatki. Niekoniecznie lekkie ;)
Sekretem dzisiejszego przepisu są parmezanowe grzanki i specjalny dressing.

Jesteście ciekawi reszty?


Składniki:
  • mieszanka różnych gatunków sałaty,
  • zielony ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pieczywo tostowe,
  • ser parmezan,
  • ziarna słonecznika, dyni. Mogą być też orzeszki piniowe.
Dressing dla 2 osób:
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy ( najlepsza ziarnista z gorczycą),
  • l łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno posiekana zielenina: szczypiorek, bazylia i koperek.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika i dyni prażę na suchej patelni i odstawiam do przestudzenia.

Chleb tostowy kroję w kostkę, skrapiam oliwą z oliwek i posypuję drobniutko startym parmezanem.
Tak przygotowane grzanki rozkładam na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance i wstawiam na kilka minut do piekarnika nagrzanego na około 150 stopni.

Mieszankę sałat rozkładam na talerze. Dodaję pokrojonego ogórka i rzodkiewkę.  Skrapiam przygotowywanym dressingiem. Sałatkę posypuję ziarnami, grzankami  i startym parmezanem.

I gotowe!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)