Facebook

wtorek, 24 stycznia 2012

Spaghetti Alfredo z pieczarkami

Nie lubię kiedy produkty spożywcze się marnują. Zazwyczaj gotuję dla jednej osoby, dlatego komponując menu staram się to robić tak, aby wykorzystac wszystko do przysłowiowego "ostatniego kawałeczka" :-)
Dzisiaj zajrzałam do lodówki a tam śmietanka, która ostała się po tiramisu i kilka pieczarek.
Nie zastanawiając się zbyt długo pomyslałam o spaghetti Alfredo z pieczarkami. Potrawa sycąca i bardzooo kaloryczna, ale na szczęście pyszna!
Składniki:
  • makaron spaghetti,
  • śmietanka 30%,
  • masło,
  • starty parmezan,
  • pieczarki,
  • natka pietruszki,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:
Pieczarki obieram i kroję w plasterki a nastepnie duszę je na masełku. Doprawiam solą do smaku.
Gotuję makaron al dente makaron.
Na patelni rozpuszczam odrobinę masła, wlewam śmietnkę i wsypuję starty ser. Ilość składników uzależniona jest od upodobań i ilości osób które będą jeść tą potrawę. Sos doprowadzam do wrzenia. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję pieczarki i natkę.
Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszam.
Przekładam makaron na talerze i dekoruję pietruszką.

I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)