Może być przystawką, można ją podać jako danie główne. Szczególnie lubiana przez kobiety.
Przepis zaczerpnęłam z Tomu I, Kuchnia włoska, s. 81, jednak na własny użytek odrobinę go zmodyfikowałam według własnych upodobań.
Składniki:
(ilość poszczególych składników uzależniona jest od własnych upodobań i ilości osób)
- czerwona papryka,
- pieczarki,
- bakłażan,
- mieszanka różnych gatunków sałaty,
- ser mazzarella lub bocconcini.
- sok z cytryny i oliwa z oliwek w proporcji 1:1,
- drobno starta skórka z cytryny.
Dressing z bazylią: (proporcje na 3-4 osoby),
- 1 szklanka ciasno zbitych świeżych liści bazylii,
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- 1 łyżka wody,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
W oryginalnym przepisie piecze się ćwiartki papryki w piekarniku ze skórką do góry, aż pokryje się pęcherzykami i ściemnieje. Następnie obiera się skórkę i kroi na kawałki.
Ja lubię chrupiące warzywa dlatego pomijam tą cześć. Paprykę dzielę na ćwiartki, usuwam nasiona, kroję na mniejsze kawałki i zostawiam do grillowania ze skórką.
Bakłażana kroję na średniej grubości plasterki. Małe bakłażany można pokroić na połówki. Całość mocno solę i zostawiam na druszlaku aż puści sok. Następnie przepłukuję je pod bieżącą wodą i osuszam.
Pieczarki obieram ze skórki i kroję na ćwiartki.
Wszystkie warzywa grilluję na patelni grillowej na średnim ogniu.
W międzyczasie przygotowuję cytrynową oliwę (składniki łączę ze sobą i mieszam łyżeczką) oraz dressing bazyliowy (wszystkie składniki mieszam blenderem).
Ser mozzarela kroję w plastry a większe kawałki jeszcze na połówki.
Mieszankę różnych gatunków sałat rozkładam na talerz i skrapiam oliwą z oliwek.
Rozkładam paprykę, bakłażana, pieczarki i ser a całość polewam dressingiem bazyliowym.
I gotowe!
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)