Spaghetti bolognese mozna przyrządzić na kilka sposobów. Jego podstawą jest znany już z innych wpisów (sos do lasagne, sos do pizzy, sos do grzanek) sos boloński, który łączy się z mielonym mięsem.
Sos można przygotować przy użyciu pomidorów z puszki, jednakże dla jednej osoby, będzie to zbyt duża porcja. Dlatego ciekawym rozwiązaniem na jedną porcję jest połączenie pomidora, soku pomidorowego i koncentratu.
Kilka dni temu na blogu www.makecookingeasier.pl zaobserwowałam ciekawy dodatek do spaghetti bolognese a mianowicie cynamon... Tak, tak cynamon :) Byłam sceptyczna ale spróbowałam i muszę przyznać, że smakuje całkiej interesująco. Jest to ciekawe urozmaicenie dla osób, które mogłyby jeść spaghetti bez końca :)
Składniki na 1 osobę:
- mięso mielone ok 150g,
- mała cebula,
- 2 zabki czosnku,
- 1 duży pomidor lub 2 małe,
- koncentrat pomidorowy,
- sok pomidorowy,
- świeża bazylia,
- przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do kuchni włoskiej Kamis, oregano i opcjonalnie cynamon,
- parmezan,
- makaron spaghetti,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Sos boloński: Cebulę kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzana patelnię z oliwą. Po chwili dodaję rozgniecione ząbki czosnku i drobno pokrojonego pomidora. Wlewam według uznania sok pomidorowy, dodaję koncentrat i przyprawiam do smaku sola, pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej Kamisa i oregano. Całość dokładnie mieszam i czekam aż sos odrobinę odparuje i zgęstnieje.
W międzyczasie gotuję al dente makaron spaghetti a na drugiej patelni opiekam mięso mielone aż straci swój czerwony kolor. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodaję gotowe mięso do sosu i całość mieszam.
Tak przygotowany sos wraz z mięsem jest już gotowy. Można go również zmiksować blenderem.
Makaron wykładam na talerz. Polewam sosem. Posypuję świeżą bazylią i startym parmezanem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)