Facebook

niedziela, 22 stycznia 2012

Grzanka z sosem pomidorowym i mozzarellą

Dzisiaj przedstawię Wam grzankę, która jest znakomitym rozwiązaniem, kiedy przygotujecie za dużo sosu na pizzę :) i nie tylko!
Poza tym jest smaczna, prosta a na wierzchu ma pyszny roztopiony ser....

Składniki dla 1 osoby:
  • mała bagietka, ciabatta lub mała bułeczka,
  • 1 duży pomidor,
  • łyżka przecieru pomidorowego i 2-3 łyżki soku pomidorowego (np. Tymbark ostry pomidor),
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser mozzarella - 2-3 plasterki,
  • mała cebulka,
  • bazylia,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa.
Wykonanie:
Bagietkę kroję na pół, skrapiam oliwą i nacieram czosnkiem.
Pomidor obieram ze skórki i kroję na drobne kawałki. Cebulę siekam a ząbek czosnku rozgniatam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam cebulę, dodaję czosnek a nastepnie pomidory.Całość duszę. Dodaję sok pomidorowy i przecier a następnie doprawiam do smaku. Czekam aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos nakładam na wcześniej przygotowaną bagietkę, a na wierzchu rozkładam mozzarellę.
Zapiekam w nagrzanym do 150 stopni piekarniku aż ser się rozpuści.

I gotowe!


Kanapki, kanapeczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)