Facebook

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Spaghetti napoletana

Na pierwszy ogień idzie moja ulubiona KUCHNIA WŁOSKA i jedna z jej nasłynniejszych potraw.

Spaghetti to potrawa szybka i prosta. Uważam, że każdy przy odrobinie zaangażowania i chęci potrafi ją przyrządzić.
Jest wiele odmian tej potrawy a mistrzostwo zależy od indywidualnego smaku i wprawy w jej przyrządzaniu.
Na pierwszy ogień idzie spaghetti napoletana zwane również napoli.
Sładniki w przepisie dla 2 osób:
  • puszka pomidorów 400g ( w zależności od tego co lubimy mogą być rodzime bądź włoskie, w całości lub siekane, z dodatkami lub bez),
  • ok 200 g makaronu spaghetti,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek w ilości według uznania,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz, przyprawa Kamis do kuchni włoskiej.
Wykonanie:
Pomidory odsączam z zalewy i siekam na drobne kawałki.
Na patelni lub w rondelku podgrzewam odrobinę oliwy z oliwek, dodaję rozgniecione ząbki czosnku i podsmażam na małym ogniu non stop mieszając. Nie można dopuścić do sytuacji w której czosnek zacznie się palic ponieważ zepsuje to smak całej potrawy. Osobiście lubię smak i zapach czosnku dlatego w moim przepisie jest go dużo.
Dodaję posiekane pomidory i zalewę. Zagotowywuję i duszę bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą Kamis do kuchni włoskiej.
Lubię kiedy sos ma wyrazisty smak dlatego nie szczędzę przypraw :)
W międzyczasie gotuję makaron al dente z odrobiną soli. Preferuję makaron pełnoziarnisty lub z przenicy durum.
Odcedzam makaron i wrzucam go do sosu. Dodaję posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszam.
Rozkładam na talerze i dekoruję liściami świeżej bazylii.
I gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)