Facebook

piątek, 4 września 2015

Omlet z zielonym peperoni, pomidorami i fetą

Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia tureckaTom 10, s.124.

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 czerwonego pomidora
1/2 żółtego pomidora
dymka
ser feta
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
kumin (kmin rzymski)
chili w płatkach
oliwa

Wykonanie:
Jajka z jogurtem rozkłócam widelcem.
Masę doprawiam solą, pieprzem, papryką i kuminem.
Peperoni kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne.
Dymkę drobno siekam, a pomidory kroję na 4 części (wcześniej obieram je ze skóry).
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę omlet na złoto.
Gotowy omlet zsuwam na talerz, a na patelni podsmażam przez chwilę peperoni i dymkę (białą cześć).
W przepisie podane jest, aby podsmażyć również pomidory ale ja tym razem postanowiłąm podac je surowe.
Na omlecie rozkładam podsmażone peperoni, dodaję pomidory, pokruszoną fetę, a całość posypuję zieloną dymką i płatkami chili.

I gotowe!



Na ostro Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

sobota, 11 lipca 2015

Eton mess z truskawkami

Eton messczyli słodki bałagan z Eton. 
Ten klasyczny brytyjski deser składa się tylko z trzech składników: truskawek, bitej śmietany i słodkich bez.
Serwowany jest podczas corocznych rozgrywek w krykieta pomiędzy uczniami z Eton College a Harrow School.

Składniki:
truskawki
śmietana 30% + cukier puder (opcjonalnie)
bezy

Wykonanie:
Truskawki myję, obieram z szypułek i kroję na plastry.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno.
  Jeżeli ktoś lub bardzo słodkie desery to może dodać pod koniec ubijania odroninę cukru pudru.
Bezy delikatnie kruszę. I część z nich delikatnie mieszam ze śmietaną.
W pucharkach układam na przemian bezy, śmietanę i truskawki.

I gotowe!



Z dziećmi i dla dzieci

wtorek, 30 czerwca 2015

Batata harra

Dzisiaj kończy się Festiwal Kuchni Arabskiej u Panny Malwinny
To już 5 edycja.
Nie mogłam nie wziąć w nim udziału.
I pomimo nawału obowiązków " ostatnim rzutem na taśmę" dołączam przepis na ziemniaki.

Batata harra, czyli pikantne ziemniaki,  to danie z kuchni libańskiej.
Zazwyczaj przygotowuje się je od podstaw na smażonym tłuszczu, ale ja postanowiłam najpierw podpiec je w piekarniku, aby ciut odchudzić.

Składniki:
ziemniaki (u mnie nieduże młode)
oliwa z oliwek
sól
czosnek
płatki chili lub pieprz cayenne
kolendra lub natka pietruszki
sok z cytryny

Wykonanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
Układam je w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i oprószam świeżo zmieloną solą.
Ziemniaki piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut, aż będą miekkie i lekko złote.
W międzyczasie siekam drobno czosnek oraz kolendrę lub pietruszkę.
Kiedy ziemniaki są już gotowe, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek.
Po chwili dodaję ziemniaki i smażę przez chwilę często mieszając, aby nie przypalić czosnku.
Następnie oprószam całość zmielonymi płatkami chili (lub pieprzem cayenne) i skrapiam sokiem z cytryny.
Dodaję posiekaną kolendrę (lub pietruszkę) i przesmażam całośc jeszcze przez 2-3 minuty.

I gotowe!

Podaję jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Ziemniaki świetnie komponują się z sosem jogurtowym z ogórkiem i mietą.



V Festiwal Kuchni Arabskiej

sobota, 6 grudnia 2014

Spaghetti all'Amatriciana

Składniki:
makaron spaghetti
pancetta
passata pomidorowa lub pomidory z puszki
ser Pecorino
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.

Pancettę kroję w paski i podsmażam na odrobinie oliwy.
Dodaję passatę pomidorową (lub pokrojone pomidory z puszki).
Całość duszę kilka minut, a pod koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu rozkładam makaron i polewam sosem.
Podaję z startym serem Pecorino.

I gotowe!


wtorek, 30 września 2014

Spaghetti all'arrabiatta

Składniki:
makaron spaghetti
papryczka chili
świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
cebula
czosnek
świeża bazylia
parmezan
sól, pieprz
oliwa

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobno siekam.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kolejno: cebulę, czosnek i chili.
Po chwili dodaję pozbawione skóry i pokrojonę w kostę pomidory.
Całość duszę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Jeżeli smak tego wymaga to dodaję odrobinę koncenratu pomidorowego.
Sos doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam na patelnię i mieszam z sosem.
Spaghetti podaję z parmezanem i świeżą bazylią.

I gotowe!




Włoskie smaki

środa, 24 września 2014

Risotto alla milanese

Składniki na 2 porcje:
200 g ryżu Arborio
1 mała cebula
2-3 łyżki masła
kieliszek białego wina
około 400-500 ml bulionu
sól
kolorowy pieprz
szczypta szafranu w nitkach Kamis
2-3 łyżki Grana Padano (lub Parmezanu)
pietruszka 

Wykonanie:
Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce masła.
Następnie dodaję ryż i podsmażam ciągle mieszająć przez kilka minut.
Ryż powinien stać się przezroczysty.
Dodaję szczyptę szafranu (można go również namoczyć w odrobinie bulionu) i mieszam przez minutę aby wydobyć jego aromat.
Po chwili dodaję wino i czekam aż odparuje.
Następnie partiami dodaję gorący bulion.
Risotto trzeba co jakiś czas mieszać.
Ryż powinien być miękki na zewnątrz i  al dente w środku.
Konsystencja zależy od osobistych ubodobań.
Risotto doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Jeżeli potrawa tego wymaga to oprószam ją również solą.
Pod koniec dodaję stary ser i masło, delikatnie mieszam i przykrywam na 2-3 minuty.
Risotto po mediolańsku podaję ze startym serem i posypany posiekaną pietruszką.

I gotowe!



Włoskie smaki

sobota, 20 września 2014

Spaghetti alla puttanesca


Składniki:
 makaron spaghetti 
pomidory (u mnie świeże, ale moga być też z puszki)
cebula
czosnek
papryczka chilli
fileciki anchois
czarne oliwki
kapary 
oliwa 
kolorowy pieprz
sól
przyprawa do kuchni włoskiej Kamis
Grana Padano lub parmezan
koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Cebulę, czosnek, fileciki anchois i papryczkę chilli drobno siekam.
Pomidory obieram ze skóry i kroję w kostkę, a oliwki w plasterki.
Na patelni rozgrzewam oliwę.
Wrzucam kolejno czosnek i cebulę.
Po chwili dodaję anchois a po kolejnej chilli.
Całość delikatnie podsmażam.
Dorzucam pomidory i duszę kilka minut.
Jeżeli pomidory nie są zbyt soiczyste to dodaję odrobinę koncentratu pomidorowego.
Na końcu dodaję oliwki i kapary.
Sos doprawiam do smaku kolorowym pieprzem i przyprawą do kuchni włoskiej Kamis.
Anchois powoduje, że potrawa jest jak dla mnie odpowiednio słona, ale jeżeli ktoś lubi to może dodatkowo oprószyć solą.
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, przekładam na patelnie z sosem i dokładnie mieszam.
Gotową potrawę przekładam na talerz i oprószam serem Grana Padano.

I gotowe!




Pora na pomidora!Włoskie smaki

czwartek, 26 czerwca 2014

Enchilada z kurczakiem i cheddarem

W maju odbyła się 4 edycja Hola Mexico.
Bardzo lubię tą cykliczną akcję i chętnie w niej uczestniczę.
Niestety w tym roku nie udało mi się nic przygotować i bardzo żałuję.
Ale z ogromną przyjemnością przeczytałam  podsumowanie.
Z pozdrowieniami dla Shinju prezentuję Wam dzisiaj enchiladę z kurczakiem i ciągnącym serem cheddar.

Zapraszam!

Składniki:
pszenne tortille
pierś z kurczaka
ser cheddar
śmietana
Sos:
pomidory w puszcce
czerwona papryka
czosnek
cebula


Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroję na kawałki, smażę na patelni na odrobinie oliwy. Doprawiam do smaku solą morską z pieprzem.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam kolejno pokrojoną w pióra cebulę, rozgnieciony czosnek,  pokrojoną w kostkę paprykę, a na końcu  pomidory z puszki.
Gotuję około 10-15 minut. Pod koniec doprawiam do smaku przyprawą do kuchni meksykańskiej.

Część sosu łączę z kurczakiem. Na koniec dodaję odrobinę startego sera i czekam, aż odrobinę się rozpuści.

Tortille podgrzewam, nadziewam mieszanką kurczaka, sosu i sera a nastepnie zawijam w rulon.
Gotowe tortille układam w żaroodpornym naczyniu.
Całość polewam resztą sosu i posypuję serem.
 Danie zapiekam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.
Podaję ze śmietaną.

I gotowe!


sobota, 1 marca 2014

Bliny z kwaśną śmietaną i koperkiem

W Rosji trwa obecnie Maslenica.
Jest to uroczysty tydzień przed Wielkim Postem pełen uczt i zabaw.
Rosjanie zajadają się wtedy naleśnikami i blinami.

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia rosyjskaTom 14, s.80.

Składniki:
1/2 kostki drożdży
szczypta cukru
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
150 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
szczypta soli
kwaśna śmietana
koperek
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
W miseczce rozkruszam drożdże i zasypuję cukrem.
Jak zaczną się rozpuszczać to dodaję 2 łyżki letniego mleka, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
W dużej misce łączę dwa rodzaje mąki (pszenną i gryczaną), sól, mleko i 2 żółtka. 
Zagniatam ciasto.
Następnie dodaję drożdże i dokładnie mieszam do połączenia składników.
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Do gotowego ciasta dodaję ubite na sztywno białka i delikatnie mieszam.
Na dużej patelni (ceramicznej) rozgrzewam odrobinę tłuszczu i nakładam ciasto formując placki.
Bliny smażę na średnim płomieniu przez około 5 minut z każdej strony.
Podaję je na ciepło z kwaśną śmietaną i koperkiem.

I gotowe!




piątek, 28 lutego 2014

Fatayer, czyli pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

Fatayer to bardzo popularne w krajach arabskich pierogi nadziewane między innymi szpinakiem i serem.

14 lutego w ramach wspólnego gotowania z okazji IV Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowały je: 
Panna Malwinna, Justinka, Martynosia i Iza. Niestety nie udało mi się ich wtedy upiec, ale prezentowały się na tyle wybornie, że na koniec Fesiwalu dołączam z moim wykonaniem i ja!
Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".

Zapraszam!


Składniki na około 20 małych pierożków:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Farsz:
250 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
kulka mozzarelli
sól, pieprz 
oliwa

jajko (do posmarowania pierogów)

Wykonanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i mieszam.
Drożdże rozkruszam w miseczce i dodaję cukier. Następnie wlewam kilka łyżek ciepłej wody i odstawiam na 10-15 minut.
Po tym czasie dodaję je do mąki wraz z pozostałą wodą i oliwą.
Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładam do naoliwionej miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję farsz:
Cebulę drobno siekam a czosnek przeciskam przez praskę.
Szpinak dokładnie płuczę, osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek i smażę około 3 minut.
Dodaję szpinak i smażę, aż liście zwiotczeją.
Doprawiam solą, pieprzem i odstawiam do wystygnięcia.
Następnie łącze szpinak z sokiem z cytryny i startą na grubej tarce mozzarellą.
Farsz przekładam na sito, aby odsączyć nadmiar płynów.

Z wyrośniętego ciasta wałkuję okrągły placek, z którego wykrawam okrągłe kółka.
Nakładam farsz i sklejam boki tak, aby utworzyć trójkąt.
Brzegi dokładnie zlepiam.
Pierogi rozkładam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Gotowe pierogi studzę na kratce.
Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ja podaję je z sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą.

I gotowe!



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Ten blog używa technologii cookies (czyli ciasteczek), dzięki którym blog może funkcjonować sprawnie. Polityka CookiesAkceptujeNie akceptuje