Składniki:
makaron spaghetti
pomidory (u mnie świeże, ale moga być też z puszki)
cebula
czosnek
papryczka chilli
fileciki anchois
czarne oliwki
kapary
oliwa
kolorowy pieprz
sól
koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, fileciki anchois i papryczkę chilli drobno siekam.
Pomidory obieram ze skóry i kroję w kostkę, a oliwki w plasterki.
Na patelni rozgrzewam oliwę.
Wrzucam kolejno czosnek i cebulę.
Po chwili dodaję anchois a po kolejnej chilli.
Całość delikatnie podsmażam.
Dorzucam pomidory i duszę kilka minut.
Jeżeli pomidory nie są zbyt soiczyste to dodaję odrobinę koncentratu pomidorowego.
Na końcu dodaję oliwki i kapary.
Sos doprawiam do smaku kolorowym pieprzem i przyprawą do kuchni włoskiej Kamis.
Anchois powoduje, że potrawa jest jak dla mnie odpowiednio słona, ale jeżeli ktoś lubi to może dodatkowo oprószyć solą.
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, przekładam na patelnie z sosem i dokładnie mieszam.
Gotową potrawę przekładam na talerz i oprószam serem Grana Padano.
I gotowe!
Świetny makaron, bardzo go lubię i często przygotowuję. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńPyszny włoski klasyk. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :) Jakbyś jeszcze dodała ilości składników na pewno ułatwiłoby to przygotowanie. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, więc nie mogło mnie zabraknąć w Twojej akcji.
UsuńCo do ilości składników to ja zawsze wszystko "robię na oko". Wszystko zależy też od osobistych upodobań dlatego pozostawiam to moim Czytelnikom.
Pozdrawiam serdecznie!