Składniki na 2 porcje:
200 g ryżu Arborio
1 mała cebula
2-3 łyżki masła
kieliszek białego wina
około 400-500 ml bulionu
2-3 łyżki Grana Padano (lub Parmezanu)
pietruszka
Wykonanie:
Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce masła.
Następnie dodaję ryż i podsmażam ciągle mieszająć przez kilka minut.
Ryż powinien stać się przezroczysty.
Dodaję szczyptę szafranu (można go również namoczyć w odrobinie bulionu) i mieszam przez minutę aby wydobyć jego aromat.
Po chwili dodaję wino i czekam aż odparuje.
Następnie partiami dodaję gorący bulion.
Risotto trzeba co jakiś czas mieszać.
Ryż powinien być miękki na zewnątrz i al dente w środku.
Konsystencja zależy od osobistych ubodobań.
Risotto doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Jeżeli potrawa tego wymaga to oprószam ją również solą.
Pod koniec dodaję stary ser i masło, delikatnie mieszam i przykrywam na 2-3 minuty.
Risotto po mediolańsku podaję ze startym serem i posypany posiekaną pietruszką.
Risotto po mediolańsku podaję ze startym serem i posypany posiekaną pietruszką.
I gotowe!
Dziękuję za dodanie do mojej akcji tego klasycznego włoskiego dania:)
OdpowiedzUsuń