Składniki:
makaron spaghetti
papryczka chili
świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
cebula
czosnek
świeża bazylia
parmezan
sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobno siekam.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kolejno: cebulę, czosnek i chili.
Po chwili dodaję pozbawione skóry i pokrojonę w kostę pomidory.
Całość duszę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Jeżeli smak tego wymaga to dodaję odrobinę koncenratu pomidorowego.
Sos doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam na patelnię i mieszam z sosem.
Spaghetti podaję z parmezanem i świeżą bazylią.
I gotowe!
makaron spaghetti
papryczka chili
świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
cebula
czosnek
świeża bazylia
parmezan
sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobno siekam.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kolejno: cebulę, czosnek i chili.
Po chwili dodaję pozbawione skóry i pokrojonę w kostę pomidory.
Całość duszę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Jeżeli smak tego wymaga to dodaję odrobinę koncenratu pomidorowego.
Sos doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam na patelnię i mieszam z sosem.
Spaghetti podaję z parmezanem i świeżą bazylią.
I gotowe!
Bardzo fajny, klasyczny włoski przepis! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany - palce lizać :)
OdpowiedzUsuń