Facebook

sobota, 1 lutego 2014

Shoarma z kurczaka z kolorową papryką

Dzisiaj u Panny Malwinny ruszył IV Festiwal Kuchni Arabskiej.
Kuchnia arabska jest dla mnie nowością i wielka niewiadomą, ale chętnie biorę udział w tym wydarzeniu praktycznie od pierwszej edycji.
Na początek chcę Wam zaprezentować shoarmę z kurczaka.
Danie, które zapewne wielu z Was zna i które często można spotkać w restauracjach.
Ale czy próbowaliście ją zrobić samemu w domu?
Jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
I smakuje wybornie.

Polecam!

Składniki:
pierś z kurczaka
papryka czerwona i żółta
sól, pieprz
olej
curry 
ryż

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyszczam, kroję na paski i oprószam pieprzem, solą i przyprawą do kuchni arabskiej.
Mięso skrapiam olejem i odstawiam w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę pokrojoną w paski paprykę do momentu aż lekko zmięknie.
Przekładam ją do miski a na patelnię wrzucam kurczaka.
Pod koniec smażenia dorzucam paprykę i całość dokładnie mieszam.
Lubię kiedy warzywa są upieczone ale chrupkie.
W międzyczasie gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu.
Gotowy przekładam na patelnię z odrobiną oleju, doprawiam curry i smażę przez chwilę.
 Kurczaka podaję z ryżem.
Idealnie pasuje do tego sałatka z pomidorów i ogórków z dressingiem czosnkowym.

I gotowe!



VI Festiwal Kuchni Arabskiej


5 komentarzy:

  1. Tostadas to podpieczona do chrupkosci tortilla z dodatkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      np. http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2013/05/tostadas-z-kurczakiem.html
      lub http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2012/10/tostadas-z-pomidorami-i-fasola.html

      Usuń
  2. Dziś skuszona przepisem zakupiłam produkty i.. przyrządziłam danie:) Dodatkowo nominowałam Cię do Nagrody Liebster Blog Award :)

    Jeśli chcesz wziąć udział w zabawie i odpowiedzieć na pytania, które przygotowałam, to zapraszam na - emmersonn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)