Tym razem wraz z Panną Malwinną, Martynosią, Mopsikiem i Justinką przygotowałysmy wspólnie libańską sałatkę z pomidorem i ogórkiem. Przepis pochodzi z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".
Sałatkę można podać jako dodatek do libańskich placuszków z szalotką i chili.
Składniki:
sałata rzymska
ogórek
pomidor
natka pietruszki
świeża mięta
czerwona cebula (u mnie zwykła)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
W misce łączę sałatę rzymską z pokrojonymi na kawałki pomidorami ,ogórkiem oraz piórkami cebuli.
Dodaję posiekaną mięte i pietruszkę.
Sałatkę skrapiam dressingiem z soku z cytryny i oliwy z oliwek z dodatkiem soli morskiej i kolorowego pieprzu.
I gotowe!
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszna i taka cudownie leciutka i orzeźwiająca :)
OdpowiedzUsuń