W ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej spotkałam się w wirtualnej kuchni z Panną Malwinną, Martnosią i Justinką.
Wspólnie przygotowałyśmy śniadaniowe placuszki z szalotką i chili, korzystając z przepisu z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".
Po raz pierwszy upiekłam placki na wytrawnie i jestem zaskoczona jak bardzo mi zasmakowały.
Są delikatne, mięciutkie i ostre.
Polecam !!!
Wspólnie przygotowałyśmy śniadaniowe placuszki z szalotką i chili, korzystając z przepisu z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".
Po raz pierwszy upiekłam placki na wytrawnie i jestem zaskoczona jak bardzo mi zasmakowały.
Są delikatne, mięciutkie i ostre.
Polecam !!!
Składniki na 8 sztuk:
2 jajka
150 ml mleka
65 g roztopionego masła
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szalotka + zielona dymka
1 papryczka chili
garść kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
olej
limonka
zielona sałata
pomidor
pomidor
Wykonanie:
Jajka wbijam do niedużej miseczki i ubijam lekko z mlekiem.
Do mieszanki wlewam roztopione, wystudzone masło i delikatnie mieszam.
W osobnym naczyniu łączę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie wlewam mokre składniki do suchych i całość mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy naleśnikowej dodaję posiekaną szalotkę, dymkę, kolendrę i chili.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Placuszki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor.
Podaję skropione sokiem z limonki w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora.
I gotowe!
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńCieszę się, że skusiłaś się na zrobienie tych nietypowych placuszków. Wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo był strzał w 10! Wszystkim którzy je próbowali niesamowicie przypadły do gustu.
Usuń