W krajach arabskich miętową zieloną herbatę (ataj) pije się wszędzie. Na targu i w sklepie.
Podaje się ją na zakończenie posiłku, a także w przerwie między kolejnymi daniami.
Podaje się ją na zakończenie posiłku, a także w przerwie między kolejnymi daniami.
Przepis jest niezwykle prosty, ale wymaga przestrzegania kilku reguł.
Gościowi proponuje się trzy szklanki z tego samego parzenia.
W ten sposób może się on rozkoszować coraz lepszym jej smakiem, kiedy mocniej przesiąka miętą.
W ten sposób może się on rozkoszować coraz lepszym jej smakiem, kiedy mocniej przesiąka miętą.
Przysłowie arabskie mówi:
Pierwsza szklanka jest gorzka jak życie, druga słodka jak miłość a trzecia kojąca jak śmierć.
Składniki:
1-3 łyżeczki zielonej herbaty
cukier
liście mięty
Wykonanie:
Do wyparzonego czajniczka wsypuję 1-3 łyżeczki zielonej herbaty i zalewam odrobiną wrzątku.
Zostawiam ją na minutę, by wydobyć gorycz.
Następnie dodaję cukier (napar powinien być słodki!) i wrzucam liście mięty.
Dopiero wtedy dopełniam czajnik wrzątkiem i parzę herbatę 3 minuty.
Podaję w małych tureckich szklaneczkach.
I gotowe!
I gotowe!
Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńChętnie skusiłabym się na szklaneczkę takiej aromatycznej herbaty :)
OdpowiedzUsuń