Facebook

czwartek, 27 lutego 2014

Herbata po arabsku, czyli zielona herbata z miętą

W krajach arabskich miętową zieloną herbatę (ataj) pije się wszędzie. Na targu i w sklepie.
 Podaje się ją  na zakończenie posiłku, a także w przerwie między kolejnymi daniami.
Przepis jest niezwykle prosty, ale wymaga przestrzegania kilku reguł.
Gościowi proponuje się trzy szklanki z tego samego parzenia.
W ten sposób może się on rozkoszować coraz lepszym jej smakiem, kiedy mocniej przesiąka miętą.

Przysłowie arabskie mówi: 
Pierwsza szklanka jest gorzka jak życie, druga słodka jak miłość a trzecia kojąca jak śmierć.



Składniki:
1-3 łyżeczki zielonej herbaty
cukier 
liście mięty

Wykonanie:
Do wyparzonego czajniczka wsypuję 1-3 łyżeczki zielonej herbaty i zalewam odrobiną wrzątku.
Zostawiam ją na minutę, by wydobyć gorycz.
Następnie dodaję cukier (napar powinien być słodki!) i wrzucam liście mięty.
Dopiero wtedy dopełniam czajnik wrzątkiem i parzę herbatę 3 minuty.
Podaję w małych tureckich szklaneczkach.

I gotowe!



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)