Facebook

sobota, 25 stycznia 2014

Hamburger z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem musztardy

Kto z Was nie zna lub nigdy nie jadł hamburgera?
Zapewne nikt, albo co najwyżej garstka ;)
Hamburger jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, pomimo że najprawdopodobniej wywodzi się z Niemiec.
Amerykanie często przyrządzają go na świeżym powietrzu w trakcie tzw. barbecue.
W dzisiejszych czasach, dzięki wszechobecnej globalizacji, hamburger znany jest na całym świecie głównie jako danie kuchni typu fast food.
A jednak z warunkach domowych może być on nie tylko pyszny, ale i całkiem zdrowy ;)
Najbardziej popularny jest burger z mięsa wołowego dobrej jakości.

Tym razem do  mojego hamburgera użyłam mięsa wieprzowo-wołowego i doprawiłam je musztardą gruboziarnistą, która nadaje burgerowi specyficzny smak.

Składniki na 6 burgerów:
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 jajko
sól, pieprz
oliwa z oliwek
mała cebula

olej do smażenia

Dodatki:
bułki do hamburgerów (w zdrowszej wersji bułeczki pełnoziarniste)
cebula żółta i czerwona
pomidor
ser żółty
sałata (u mnie roszponka)
piklowane ogórki
majonez
ketchup

Wykonanie:
W misce łączę mięso z jajkiem, musztardą, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami (sól, kolorowy pieprz, przyprawa do mięsa mielonego). 
Całość skrapiam odrobiną oliwy z oliwek i formuję 6 kotletów.
Mięso wstawiam na około 30 minut do lodówki.
Następnie smażę je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju.

W międzyczasie podpiekam w piekarniku lub na suchej patelni bułki.

Pod koniec smażenia na burgerach rozkładam po plasterku sera żółtego aby delikatnie się rozpuścił.

Bułkę smaruję majonezem i układam kolejno: sałatę, burgera z serem, plasterki pomidora i cebuli oraz piklowane ogórki (w całości lub plasterkach). Oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na wierzch dodaję kleks ketchup i przykrywam wierzchnią warstwą bułki.
Podaję natychmiast!

I gotowe!



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)