Zainspirowałam się przepisem na Tostadas z kurczakiem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 100.
Składniki:
pszenna tortilla
1/2 piersi z kurczaka
1 mały pomidor
1/4 czerwonej cebuli
garść lodowej sałaty
śmietana
sól, pieprz
oliwa ser cheddar
kolendra
sok pomidorowy (u mnie z dodatkiem chili)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprószam pieprzem, solą i smażę na odrobinie oliwy
W zależności od upodobań mięso można również ugotować np. na parze.
Gotowe mięso kroję na małe kawałki.
Tortillę smaruję sokiem pomidorowym, rozkładam na niej mięso z kurczaka i posypuję startym serem cheddar.
Potrawę zapiekam kilka minut w piekarniku.
Na wierzchu układam sałatę lodową, pomidora, czerwoną cebulę i kolendrę.
Podaję ze śmietaną.
I gotowe!
sok pomidorowy (u mnie z dodatkiem chili)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprószam pieprzem, solą i smażę na odrobinie oliwy
W zależności od upodobań mięso można również ugotować np. na parze.
Gotowe mięso kroję na małe kawałki.
Tortillę smaruję sokiem pomidorowym, rozkładam na niej mięso z kurczaka i posypuję startym serem cheddar.
Potrawę zapiekam kilka minut w piekarniku.
Na wierzchu układam sałatę lodową, pomidora, czerwoną cebulę i kolendrę.
Podaję ze śmietaną.
I gotowe!
meksykańska kuchnia jest znakomita
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń