Moją inspiracją był przepis na grillowanego kurczaka z ogórkiem i salsą pomidorową z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą
Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.101.
Składniki:
pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
limonka
Salsa:
pomidor
zielony ogórek
czerwona cebula
Sos:
słodki sos chili
limonka
Wykonanie:
Pierś z kurczaka solę, pieprzę i skrapiam oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
Mięso piękę na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
Może być w całości lub pocięte na plastry.
W międzyczasie przygotowuję salsę:
Pomidora obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję na paski.
Cebulę drobno siekam a ogórka kroję na słupki.
W mieseczce łącze wszystkie składniki, dodaję słodki sos chili i skrapiam sokiem z limonki.
Kurczaka podaję z salsą i grillowanymi ćwiartkami limonki.
I gotowe!
Kurczak świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można go zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)