Facebook

środa, 22 maja 2013

Enchiladas z kurczakiem w ostrym sosie chili

Zainspirowałam się przepisem na Enchiladas z kurczaka z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 98-99.
 
 
Składniki:
pszenne tortille
mieso z piersi kurczaka
ser cheddar (u mnie topiony w plastrach)
kolenda
śmietana
sól, pieprz
 
Sos:
pomidory
sok pomidorowy (u mnie ostry z dodatkiem chili)
papryczka chili
sól, pieprz
czerwona cebula
czosnek
oregano
sproszkowany kminek
ostra papryka w proszku
 
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przyprawiam i w zalezności od możliwości albo gotuję na parze albo smażę na patelni na odrobinie oliwy.
 
Sos:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam kolejno drobno posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili (bez nasion), czosnek i na końcu  pokrojone pomidory.
Wszystkie składniki przesmażam kilka minut.
Dodaję sok pomidorowy, sproszkowany kminek, oregano, ostrą paprykę i duszę całość kilka minut.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
 
Część sosu łączę z kurczakiem.
Tortille podgrzewam, nadziewam mieszanką sosu i kurczaka a nastepnie zawijam w rulon.
Gotowe tortille układam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym oliwą).
Całość polewam resztą sosu i posypuję serem.
 
Danie zapiekam w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku około 15 minut.
 
I gotowe!
 
Podaję ze śmietaną i kolendrą.
 


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)