Zainspirowałam się przepisem na Enchiladas z kurczaka z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 98-99.
Składniki:
pszenne tortille
mieso z piersi kurczaka
ser cheddar (u mnie topiony w plastrach)
kolenda
śmietana
sól, pieprz
Sos:
pomidory
sok pomidorowy (u mnie ostry z dodatkiem chili)
papryczka chili
sól, pieprz
czerwona cebula
czosnek
oregano
sproszkowany kminek
ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przyprawiam i w zalezności od możliwości albo gotuję na parze albo smażę na patelni na odrobinie oliwy.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam kolejno drobno posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili (bez nasion), czosnek i na końcu pokrojone pomidory.
Wszystkie składniki przesmażam kilka minut.
Dodaję sok pomidorowy, sproszkowany kminek, oregano, ostrą paprykę i duszę całość kilka minut.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Część sosu łączę z kurczakiem.
Tortille podgrzewam, nadziewam mieszanką sosu i kurczaka a nastepnie zawijam w rulon.
Gotowe tortille układam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym oliwą).
Całość polewam resztą sosu i posypuję serem.
Danie zapiekam w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku około 15 minut.
I gotowe!
Podaję ze śmietaną i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)