Facebook

sobota, 5 maja 2012

Kuchnia włoska...


Kuchnia śródziemnomorska a szczególnie kuchnia włoska należą do moich ulubionych inspiracji kulinarnych.
Czarne i zielone oliwki, smak przeróżnych rodzajów pasty i spaghetti,  oliwa z pierwszego tłoczenia i słodkie tiramisu to zestaw smaków do których chętnie i często lubie siegać.

"Podobno we Włoszech co region to inna kuchnia... Każdy region ma swoje tradycje i zwyczaje kulinarne.
Skąd te różnice? Kultura jedzenia jest ściśle związana z tradycjami spolecznymi, historią i położeniem geograficznym.

Włoska Północ pełna jest ziemniaków, polenty i mięs, a na Południuy prym wiodą owoce morza, ryby, makarony i cytrusy.

To, co łączy włoskie tradycje kulinarne to miłość to jedzenia i zdrowe menu.
Podstawą są świeże owoce i warzywa, sery, ryby i owoce morza oraz zioła.
Włosi jedzą często ale w małych porcjach. A wszystko popijają winem, które poprawia krążenie krwi.

Karafka z oliwą z oliwek stoi na każdym włoskim stole. Oliwę dodaję się do grzanek, makaronów, zup a także potraw z mięs, ryb i owoców morza. Bez oliwy kuchnia włoska nie istnieje.

Chleb jest także ważnym elementem włoskiej kuchni. Można nim między innymi wycierać oliwę, która tak często gości w wielu potrawach.

Włosi uwielbiają również wszelakie sery i produkują je w wielu gatunkach, takich jak: Fontina, Asiago,Gorgonzola, Parmezan, Mozzarella, Ricotta.

Firmowym znakiem Italii są makarony nazwane pastą. Włosi przyrządzają je w wielu kształtach i na wiele sposobów.

Nie można zapomnieć o włoskich mięsach i wędlinach, które słyną na całym świecie  z tego, że wyrabiane są tradycyjnymi metodami bez konserwantów i polepszaczy.

Bez przypraw nie byłoby kuchni włoskiej, która pachnie oregano, tymiankiem, bazylią i koprem.

Nie można nie wspomnieć o winie. Na Północy kraju powstają wina szlachetne, najlepszej jakości. Południe Włoch stawia zdecydowanie bardziej na ilość, niż na jakość trunku. A włoskie wino jest przede wszystkich czerwone.

Typowy Włoch nie wyobraża sobie dnia bez kilku kaw. Pierwsza kawa pita jest przy śniadaniu-najczęściej to mocne, aromatyczne espresso z jasną naturalną pianką podawane w małej filiżance, zwykle ze szklanką wody. Później spożywa się w zależności od upodobań kilka rodzajów tego trunku. Może być caffe latte z dużą ilością spienionego gorącego mleka, latte macchiato złożone z trzech warstw - mleka, kawy espresso i mlecznej pianki, caffe corretto z odrobiną alkoholu i wiele innych.
Ale włoską królową jest capuccino- napój powstający z połączenia spienionego mleka  z mocnym espresso. Zwykle towarzyszy słodkościom.

Każdy kraj ma swoje potrawy - symbole narodowe. Włochy mają wiele dań, które od razu kojarzą się z ich słonecznym krajem. I choć podbiły prawie cały świat, to i tak najlepiej smakują w Wenecji, Neapolu czy Rzymie.

Wystarczy tylko wspomnieć o chrupiącej pizzy na cieniutkim cieście, spaghetti z różnymi sosami i dodatkami, kolorowym i aromatycznym risotto czy słodkim, mocnym tiramisu."*

To czego zazdroszczę Włochom to sposób w jaki potrafią oni celebrować posiłki i smakować nie tylko jedzenie ale również całe życie. To ich specyficzna cecha narodowa.  Oni po prostu są urodzonymi smakoszami.



* pisząc to podsumowanie korzystałam z Podróży kulinarnych świata. Tom I. Kuchnia Włoska, wydanych przez Rzeczpospolitą, s.4-60.



5 komentarzy:

  1. bardzo lubię kuchnię włoska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kuchnię włoską i generalnie śródziemnomorską :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję serdecznie za komentarze :)
    To pokrzepiło moje serce, że są osoby które chcą czytać nie tylko przepsy, ale również odrobinę "teorii".
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do poprawienia: "Włoska Północ pełna jest ziemniaków, polenty i mięs, a na Północy prym wiodą owoce morza, ryby, makarony i cytrusy."
    Dwa razy Północ :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)