Zainspirowałam się przepisem na Quesadillas z serem i wieprzowiną zamieszczonym w serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 62.
Składniki dla 2-3 osób:
4 tortille
ok 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
pomidor
zielona papryka
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
ser cheddar
kolendra
oliwa z oliwek
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa i Vegety
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dokładnie mieszam.
Po chwili dodaję mięso i smażę do momentu, aż straci krwisty kolor.
Dodaję pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i drobno posiekaną czerwoną papryczkę chilli.
Doprawiam do smaku przyprawą do kuchni meksykańskiej. Dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i kolendrę.
Tortillę podsmażam na skropionej oliwą z oliwek patelnii. Na połowie placka rozkładam farsz mięsny i składam tortillę na pół. Zapiekam z dwóch stron, aż się zarumieni.
Gotowe kroję na pół.
I gotowe!
Quesadillas podaję z sosem guacamole.
Potrawę dodaję do 4 akcji:
na bogato :)
OdpowiedzUsuńOj meksykańsko... Uwielbiam... Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń