Jest ono doskonałym dodatkiem do kanapek, przekąsek i mięsa.
Dzisiaj przedstawię 2 pomysły na pesto na zielono.
Pesto z rukoli i pestek dyni oraz tradycyjne pesto z bazylii i orzeszków piniowych.
Składniki:
Pesto z rukoli i pestek dyni:
- rukola
- pestki dynii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- bazylia
- orzeszki piniowe
- czosnek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- drobno starty parmezan
Składniki dokładnie rozcieram w moździeżu lub miksuję blenderem.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy wtedy przełożyć je do słoiczka i przykryć warstwą oliwy
I gotowe!
Pesto z rukoli i pestek dyni.
Pesto z bazylii i orzeszków piniowych.
Pesto dołączam do akcji:
Chyba przetestuję tę wersję z rukolą:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, uwielbiam pesto!
OdpowiedzUsuńuwielbiaaaaaaaaaam pesto i rukole, chyba jutro zrobię odpowiednie zakupy ;) apetycznie wygląda u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuń