Facebook

piątek, 11 maja 2012

Guacamole

Przepis zaczernęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 137.


Składniki:
2 awokado
mała czerwona cebula
pomidor
limonka
kolendra (u mnie niestety brak)


Wykonanie:
Awokado obieram, wyciągam pestkę, kroję w kostkę a następnie rozdrabniam na papkę w blenderze lub po prostu widelcem. Dodaję sok z limonki do smaku oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę.
Pomidor kroję na ćwiartki, usuwam pestki i kroję w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Na końcu należy dodać drobno posiekaną kolendrę.

I gotowe!




Sos pasuje do nachos, buritto, fajitas a także quesadillas na które zapraszam w następnym wpisie :)


Potrawę dodaję do 2 akcji:

Przekąski na SESJĘ



2 komentarze:

  1. Meksu be guacamole nie istnieje, najważniejsze, że jest avokado w składzie, ale z limonką czy cytryną i koniecznie kolendrą jest najlepsze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Guacamole uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)