Przepis zaczernęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 137.
Składniki:
2 awokado
mała czerwona cebula
pomidor
limonka
kolendra (u mnie niestety brak)
kolendra (u mnie niestety brak)
Wykonanie:
Awokado obieram, wyciągam pestkę, kroję w kostkę a następnie rozdrabniam na papkę w blenderze lub po prostu widelcem. Dodaję sok z limonki do smaku oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę.
Pomidor kroję na ćwiartki, usuwam pestki i kroję w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Na końcu należy dodać drobno posiekaną kolendrę.
I gotowe!
Sos pasuje do nachos, buritto, fajitas a także quesadillas na które zapraszam w następnym wpisie :)
Meksu be guacamole nie istnieje, najważniejsze, że jest avokado w składzie, ale z limonką czy cytryną i koniecznie kolendrą jest najlepsze! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO tak! Guacamole uwielbiam!
OdpowiedzUsuń