Skladniki na 4 porcje:
ok. 500-600 g mielonej wołowiny
cebula
1-2 ząbki czosnku
ok. 400 g pomidorów z puszki
ok. 300 g czerwonej fasoli z puszki
żółty ser
gotowe tortille - 4 sztuki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
słodka i ostra papryka Kamisa
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
sproszkowany kminek
natka pietruszki
śmietana
Wykonanie:
Cebulę drobno siekam i rozgniatam ząbki czosnku.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i podsmażam na niej cebulę. Po chwili dodaję czosnek. Dokładnie mieszam aż poczuję aromat czosnku.
Następnie dodaję wołowinę i całość dokładnie mieszam, aż wołowina straci czerwony kolor.
Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję pomidory z puszki, które wcześniej drobno siekam. Całość duszę na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodaję czerwoną fasolę i przyprawiam papryką (słodką i ostrą) oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamisa. Potrawę duszę jeszczę około 5-7 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Tortillę napełniam mięsnym nadzieniem i zawijam tak, aby tylko jedna strona była otwarta. Zabezpieczam je przed otwarciem wykałaczkami.
Tortillę układam w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej smaruję odrobiną oliwy.
Posypuje je startym żółtym serem i słodką papryką.
Zapiekam około 10-15 minut.
Podaję z kleksem z kwaśnej śmietany i natką pietruszki.
I gotowe!
Buritto dodaję do 2 akcji:
Ale zrobiłam się głodna ...uwielbiam te klimaty
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia17.blogspot.com/
Uwielbiam kuchnię meksykańską. Też kiedyś robiłam to burrito;)
OdpowiedzUsuńto tylko dowód na to że przepis jest godny polecenia :)
UsuńMm.. pyszności!:):) ja ostatnio robiłam pikantną tortillę:):)A Twoje buritto aż chce się ugryźć przez monitor, ale nie da:((
OdpowiedzUsuńja też często żałuję :) tyle pyszności na innych blogach :P
Usuń