Chili con carne to gulasz z wołowiny z dodatkiem papryki, fasoli, kukurydzy i cebuli. Uznawany jest za danie typowo meksykańskie, a w rzeczywistości jest potrawą teksaską.
Składniki dla 3-4 osób:
400-500 g mielonej wołowiny (u mnie mięso wołowo-wieprzowe)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa i Vegety
ostra papryka Kamisa
sól,pieprz
olej
1/2 szklanki bulionu wołowego
1/2 łyżeczki cukru
gotowe tortille
gotowe tortille
Wykonanie:
Na głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i rozgniecione ząbki czosnku.
Po chwili dorzucam mielone mięso i całość dokładnie mieszam.
Kiedy mięso straci krwisty kolor dodaję pokrojoną czerwoną paprykę i rozdrobnione pomidory z puszki.
Nastepnie dodaję koncentrat pomidorowy i bulion wołowy.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kuchni meksykańskiej, cukrem i ostrą papryką.
Mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje a woda odparuje.
Dodaję czerwoną fasolę i gotuję jeszcze około 5-7 minut.
I gotowe!
Podaję z podgrzaną tortillą.
Potrawę dodaję do 4 akcji kulinarnych:
Uwielbiam chili con carne, dawno nie jadłam. Poproszę porcję! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam niedawno i myślałam, ze zionę żywym ogniem. :D
OdpowiedzUsuńhaha jak w reklamie chipsów ;)
Usuńmam nadzieję, że smakowało i jesteś entuzjastką ostrych smaków...
może wstyd się przyznać, ale nie jadłam jeszcze tego dania, choć wiele razy widziałam... na pewno jest pyszne, lubię ostre smaki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo mi miło, również pozdrawiam :)