Zainspirowałam się przepisem na Tacos z wołowiną i fasolą z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 87.
Składniki:
Tacos:
kukurydziane muszle taco (zakupione w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
około 300 g czerwonej fasolki z puszki (zakupionej w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
około 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, u mnie wołowo-wieprzowe)
mały koncentrat pomidorowy z ziołami Pudliszki
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
słodka i ostra papryka Kamisa
mieszanka sałat
oliwa z oliwek
Sałatka:
mieszanka sałat
pomidor
cebula
czerwona fasola z puszki
sól, pieprz
przyprawa do sałatek Kamisa
oliwa z oliwek
ocet z białego wina
Wykonanie:
Cebulę drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Po chwili dorzucam rozgnieciony czosnek i dokładnie mieszam. Dodaję mięso. Całość smażę do momentu, aż mięso straci krwisty kolor. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję drobno posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolę. Doprawiam przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamisa oraz słodką i ostrą papryką.
Całość duszę na wolnym ogniu około 15 minut aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie opiekam około 5 minut kukurydziane muszle.
Przed podaniem wypełniam muszle mięsem i posypuję mieszanką sałat.
Mozna posypać również posiekanym pomidorem, ogórkiem i cebulką.
I gotowe!
Tacos podaję z sałatką.
Mieszankę sałat łączę z czerwoną fasolką oraz pokrojonym na ćwiartki pomidorem. Dodaję cebulę.
Całość posypuję przyprawą do sałatek Kamisa i skrapiam oliwa z oliwek i octem.
I gotowe!
Potrawy dodaję do 3 akcji:
A myślisz, że zamiast mięsa mielonego pierś z kurczaka też byłaby dobra?:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że eksperymentowanie zawsze może odkryć nowe smaki. Trzeba próbować!!!
UsuńWyglądają super! Bardzo lubię kuchnię meksykańską i takie tacos to bym jedno porwała:)
OdpowiedzUsuń