Facebook

wtorek, 15 maja 2012

Jajka po ranczersku

Przepis zaczernęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 63.



Składniki:
pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
jajko
sól, pieprz
ocet z czerwonego wina
woda
tortilla kukurydziana (u mnie 1/2 pszennej)
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Na patelnii rozgrzewam oliwę i smażę drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaję pokrojonego pomidora.
Całość dokładnie mieszam i skrapiam octem z czerwonego winna. Dodaję odrobinę wody.
Duszę około 5 minut.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę i duszę do miekkości.
Na osobnej patelni smażę jajko sadzone i podgrzewam połowę pszennej tortilli.
Na talerzu układam tortillę, dodaję masę pomidorową i jajko.

I gotowe!





A tutaj odrobina Euro 2012 :)
Polska flaga z akcentem ukraińskim :)





Potrawę dodaję do 4 akcji kulinarnych:


Pomidorowe inspiracjePrzekąski na SESJĘ

4 komentarze:

  1. A mnie się wydawało, że tę książkę wydaje "Rzeczpospolita" :)
    W każdym razie — te jajko były niesamowicie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma Pani całkowitą rację. Nie wiem dlaczego wbiłam sobie go głowy że to GW. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już naprawiam swój błąd.

      Usuń
    2. A ja zrobiłam pięknego byka :) "To jajko", oczywiście :)I, nie paniuj mi więcej, bo jestem o kilka lat młodsza :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)