Facebook

czwartek, 9 lutego 2012

Spaghetti z czosnkiem, chili i bułką tartą

Przepis zaczerpnęłam z Tomu I, Kuchnia włoska, s. 90.



Składniki:
  • 100 g makaronu spaghetti
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • łyżka bułki tartej
  • kilka ząbków czosnku
  • pół papryczki chili
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie ma patelni podgrzewam oliwę z masłem na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodaję rozgnieciony czosnek, zdrobno posiekaną papryczkę chili i bułkę tartą. Całość smażę, mieszając, aż bułka lekko się zarumieni.
Na patelnię wrzucam ugotowany makaron, dodaję natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny oraz sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam.

I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)