Facebook

poniedziałek, 6 lutego 2012

Serniczki z ricottą i owocami


 
Składniki na 8 serniczków:
  • gotowy biszkoptowy blat do ciasta
  • 250 dag sera ricotta
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany 30%
  • cukier puder i cukier kryształ
  • mrożone maliny i truskawki - w sezonie można połączyć świeże maliny i jeżyny
  • słodkie białe wino
Wykonanie:
Truskawki skrapiam winem i odstawiam na godzinę do lodówki. Następnie dokładnie je miksuję aby powstał sos truskawkowy.

Żóltka ucieram z cukrem pudrem na pyszysty krem. Dodaję ricottę i dalej ucieram aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy wlewam sos malinowy i całość ucieram.
Do śmietany dodaję cukier puder, ubijam na sztywno i mieszam z masą.

Z blatu wycinam kółka.

Na biszkopty nakładam masę serową, następnie układam maliny i przykrywam następnym krążkiem. Nakładam kolejną warstwę sera, owoców i przykrywam biszkoptem.
Wierzch smaruję masą i dekoruję owocami.
Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin.
I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)