Facebook

sobota, 4 lutego 2012

Ciabatta z pesto z bazylii

Dzisiaj w Podróżach kulinarnych świata coś zdrowego i pysznego "na ząb".





Składniki:
  • bazylia
  • orzeszki piniowe - 5 dag
  • parmezan - 5 dag
  • oliwa z oliwek
  • ciabatta
  • pomidory
  • rukola
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pesto: bazylię, orzeszki piniowe, drobno starty parmezan i kilka łyżek oliwy z oliwek miksuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzone pesto można przechowywać w lodówce w słoiczku.

Ciabattę kroję na pół, skrapiam oliwą z oliwek i piekę ok 10 min w piecu nagrzanym na 180 stopni.

Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na małe kawałeczki. Przyprawiam solą i pieprzem.

Grzanki smaruję pesto, posypuję pomidorami i układam na rukoli.

I gotowe!

 
Kanapki, kanapeczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)