Facebook

wtorek, 7 lutego 2012

Pieczony łosoś z pesto i grillowaną papryką

Przepis zaczerpnęłam z Tomu I, Kuchnia włoska, s. 129, jednak na własny użytek odrobinę go zmodyfikowałam.




Składniki:
  • filet z łososia
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
Składniki na pesto:
  • bazylia
  • orzechy pinii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Filet z łososia płuczę pod bieżącą wodą i przyprawiam solą oraz pieprzem.
Paprykę kroję na kawałki a cebulę w plasterki.

Z pozostałych składników miksuję w blenderze pesto i dokładnie nacieram nim łososia. Zostawiam łyżeczkę do dekoracji a resztę mieszam z warzywami.



Rybę zawijam w folię aluminiową i piekę ok 30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Warzywa grilluję na patelni.

Upieczonego łososia wykładam na talerz i posypuję warzywami a całość dekoruję pesto.

I gotowe!




1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne! Moje smaki! Pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.kulinarnapasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)