Facebook

niedziela, 5 lutego 2012

Sałatka z awokado, winogronami i orzechami włoskimi



Składniki na 1 porcję:
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 awokado
  • 10 dag zielonych winogron
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • cytryna
  • pieprz i sól

Wykonanie:
Łyżeczkę oliwy z oliwek łączę z łyżeczką octu balsamicznego i łyżeczką miodu. Dodaję orzechy włoskie, mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego a następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż lekko zbrązowieją.

Rukolę myję, osuszam i rozkładam na talerzu. Winogrona przekrawam na pół, awokado obieram ze skórki kroję na cząstki i skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam składniki.

Sałatkę skrapiam sosem powstałym z łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Całość posypuję orzechami.

I gotowe!








3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis. bede musiala wypróbować bo wyglada smakowicie.a tak ogolnie to fajny blog! bede zagladala czesciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiły komentarz. Zapraszam serdecznie !

      Usuń
  2. Świetny przepis na zdrową sałatkę :) zrobię ja na urodziny męża :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)