Składniki na 1 porcję:
- 2 garście rukoli
- 1/2 awokado
- 10 dag zielonych winogron
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- miód
- ocet balsamiczny
- cytryna
- pieprz i sól
Wykonanie:
Łyżeczkę oliwy z oliwek łączę z łyżeczką octu balsamicznego i łyżeczką miodu. Dodaję orzechy włoskie, mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego a następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż lekko zbrązowieją.
Rukolę myję, osuszam i rozkładam na talerzu. Winogrona przekrawam na pół, awokado obieram ze skórki kroję na cząstki i skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam składniki.
Sałatkę skrapiam sosem powstałym z łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Całość posypuję orzechami.
I gotowe!
bardzo ciekawy przepis. bede musiala wypróbować bo wyglada smakowicie.a tak ogolnie to fajny blog! bede zagladala czesciej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiły komentarz. Zapraszam serdecznie !
UsuńŚwietny przepis na zdrową sałatkę :) zrobię ja na urodziny męża :)
OdpowiedzUsuń