Facebook

poniedziałek, 24 lutego 2014

Kawa po turecku z aromatycznymi przyprawami

Określenie "kawa po turecku" w Polsce błędnie odnosi się do fusiastej kawy podanej w szklance i  zalanej wrzątkiem.
Prawdziwe parzenie kawy po turecku oznacza użycie specjalnego stalowego lub miedzianego tygielka z długą rączką i jest to tradycyjny sposób parzenia kawy po arabsku.
Kawa zaparzona w ten sposób jest niezwykle mocna, bardzo aromatyczna i słodka.
Podaję się ją z chałwą lub innym tradycyjnym arabskim deserem, który zazwyczaj również jest bardzo słodki.

Składniki na 1 malutką filiżankę:
1-2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
1-2 łyżeczki cukru
100 ml wody
przyprawy: kardamon, cynamon, anyż, imbir (w zależności od upodobań)

Wykonanie:
Do tygielka wsypuję kawę, cukier (u mnie po 1 łyżeczce) i szczyptę przypraw.
Zalewam wodą i stawiam na małym ogniu.
Powoli podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia.
Tuż przed zagotowaniem napar ściągam z palnika i odstawiam na chwilę.
Czynność powtarzam trzykrotnie.
Gotową kawę nalewam do filiżanki i natychmiast podaję.

I gotowe!


VI Festiwal Kuchni Arabskiej

4 komentarze:

  1. A próbowałaś zamiast zwykłego cukru, brązowy? moim zdaniem znacznie lepszy smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, spróbuję w weekend przyrządzić kawę. Musiałabym jeszcze tylko kupić Cezve :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)