Facebook

wtorek, 15 stycznia 2013

Cannelloni z sosem bolognese

Sos bolognese zwany bolońskim jest podstawą wielu dań i potraw.
Jest to równiez mój ulubiony sos włoski i korzystam z niego bardzo często.
 
Przygotowywalam już:
a także
 
Tym postanowiłam zaprezentować pyszne cannelloni.
 
Serdecznie zapraszam !!!
 
 
Skladniki:
makaron typu cannelloni
żółty ser lub mozzarella
składniki potrzebne do przygotowania sosu bolońskiego <kilk>
ilośc składników uzależniona od ilości osób i wlasnych preferencji :)
 
Wykonanie:
Przygotowuję sos bolognese według tego przepisu
Część sosu pomidorowego przygotowuje bez mięsa  a resztę duszę  z mięsem mielonym jako farsz.
 
Rurki podgotowuję w lekko osolonej wodzie i każdą faszeruję mięsem z sosem.
W naczyniu rozprowadzam sos pomidorowy, a następnie układam nafaszerowane cannelloni.
Całość polewam sosem pomidorowym i posypuję serem żółtym.
Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Pozostawiam chwilę w piekarniku, aby danie odrobinę stężało.
 
Podaje ze świeżą bazylią.
 
I gotowe!
 
 


Zimowe szaleństwa

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię cannelloni ;) wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. niezawodna kuchnia włoska:) uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pieknie wyglądają te Twoje cannelloni, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Więcej na temat makaronów, tym razem sycylijskich: http://jedzjedz.pl/news/show/715/sycyliadnislonca Zapraszamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysl z tym canelloni, ja zwykle jadam sos bolognese w spaghetti, z tego przepisu robilem niedawno http://www.panifotografgotuje.eu/przepisy-na-obiad/sos-bolognese-przepis/ i mi smakowal

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)