Sos bolognese zwany bolońskim jest podstawą wielu dań i potraw.
Jest to równiez mój ulubiony sos włoski i korzystam z niego bardzo często.
Przygotowywalam już:
a także
Tym postanowiłam zaprezentować pyszne cannelloni.
Serdecznie zapraszam !!!
Skladniki:
makaron typu cannelloni
żółty ser lub mozzarella
składniki potrzebne do przygotowania sosu bolońskiego <kilk>
ilośc składników uzależniona od ilości osób i wlasnych preferencji :)
Wykonanie:
Przygotowuję sos bolognese według tego przepisu
Część sosu pomidorowego przygotowuje bez mięsa a resztę duszę z mięsem mielonym jako farsz.
Rurki podgotowuję w lekko osolonej wodzie i każdą faszeruję mięsem z sosem.
W naczyniu rozprowadzam sos pomidorowy, a następnie układam nafaszerowane cannelloni.
Całość polewam sosem pomidorowym i posypuję serem żółtym.
Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Pozostawiam chwilę w piekarniku, aby danie odrobinę stężało.
Podaje ze świeżą bazylią.
I gotowe!
bardzo lubię cannelloni ;) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńniezawodna kuchnia włoska:) uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony.
OdpowiedzUsuńAleż pieknie wyglądają te Twoje cannelloni, pychotka :)
OdpowiedzUsuńWięcej na temat makaronów, tym razem sycylijskich: http://jedzjedz.pl/news/show/715/sycyliadnislonca Zapraszamy ;)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda, super !
OdpowiedzUsuńfajny pomysl z tym canelloni, ja zwykle jadam sos bolognese w spaghetti, z tego przepisu robilem niedawno http://www.panifotografgotuje.eu/przepisy-na-obiad/sos-bolognese-przepis/ i mi smakowal
OdpowiedzUsuń