Facebook

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Quesadillas z kurczakiem i salsą pomidorową



 
Składniki:
pierś z kurczaka
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
sól,pieprz
olej
ser żółty cheddar
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Salsa:
pomidor
cebula
sok z limonki
oliwa z oliwek
kolendra
sól,pieprz
 
 
Wykonanie:
Kurczaka przyprawiam solą, pieprzem oraz przyprawa do kuchni meksykańskiej i piekę na patelnii grillowej posmarowanej odrobiną oleju.
 Gotowe mięso studzę i kroje na cienkie plasterki.

W miedzyczasie przygotowuję salsę pomidorową.
Pomidora obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę i kolendrę drobno siekam.
W miseczce łączę pomidora z cebulą
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam  chłodne miejsce aż pomidory puszczą sok.
Odsączam sok i dodaję kolendrę.
Salsę skrapiam kilkoma kroplami limonki, oliwy z oliwek i dokładnie mieszam.

Na połowie tortilli rozkładam kurczaka i salsę pomidorową.
Całość posypuję startym cheddarem i składam na pół.
Tortillę podpiekam z dwóch stron na suchej patelni lub w specjalnym opiekaczu.

Gotową kroję na pół i polewam kwaśną śmietaną.

I gotowe!

Tortillę można również pociąć na mniejsze trójkąty i podać jako przekąskę na przyjęciu lub imprezie karnawałowej.
 
 
 

Zimowe szaleństwa

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)