Składniki:
pierś z kurczaka
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
sól,pieprz
olej
ser żółty cheddar
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
sól,pieprz
olej
ser żółty cheddar
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Salsa:
pomidor
cebula
sok z limonki
oliwa z oliwek
kolendra
sól,pieprz
sok z limonki
oliwa z oliwek
kolendra
sól,pieprz
Wykonanie:
Kurczaka przyprawiam solą, pieprzem oraz przyprawa do kuchni meksykańskiej i piekę na patelnii grillowej posmarowanej odrobiną oleju.
Gotowe mięso studzę i kroje na cienkie plasterki.
W miedzyczasie przygotowuję salsę pomidorową.
Pomidora obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę i kolendrę drobno siekam.
W miseczce łączę pomidora z cebulą
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam chłodne miejsce aż pomidory puszczą sok.
Odsączam sok i dodaję kolendrę.
Salsę skrapiam kilkoma kroplami limonki, oliwy z oliwek i dokładnie mieszam.
Na połowie tortilli rozkładam kurczaka i salsę pomidorową.
Całość posypuję startym cheddarem i składam na pół.
Tortillę podpiekam z dwóch stron na suchej patelni lub w specjalnym opiekaczu.
Gotową kroję na pół i polewam kwaśną śmietaną.
I gotowe!
Tortillę można również pociąć na mniejsze trójkąty i podać jako przekąskę na przyjęciu lub imprezie karnawałowej.
W miedzyczasie przygotowuję salsę pomidorową.
Pomidora obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę i kolendrę drobno siekam.
W miseczce łączę pomidora z cebulą
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam chłodne miejsce aż pomidory puszczą sok.
Odsączam sok i dodaję kolendrę.
Salsę skrapiam kilkoma kroplami limonki, oliwy z oliwek i dokładnie mieszam.
Na połowie tortilli rozkładam kurczaka i salsę pomidorową.
Całość posypuję startym cheddarem i składam na pół.
Tortillę podpiekam z dwóch stron na suchej patelni lub w specjalnym opiekaczu.
Gotową kroję na pół i polewam kwaśną śmietaną.
I gotowe!
Tortillę można również pociąć na mniejsze trójkąty i podać jako przekąskę na przyjęciu lub imprezie karnawałowej.
nie kuś!;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania meksykańskie:), a u Ciebie same pyszności widzę!:)
OdpowiedzUsuń