Facebook

sobota, 12 stycznia 2013

Tacos na ostro z wieprzowiną, cheddarem i salą pomidorową

 
Kuchnia meksykańska szczególnie przypadła mi do gustu a tacos to smaczna przekąska, którą wyjątkowo sobie upodobałam.
 
Nadziewane muszle taco to dobry pomysł na szybką przekąskę.
Idealnie sprawdzają się na imprezach.
 
Ale uwaga !!! Nie jest to potrawa przy której będziecie niepobrudzeni i niepoplamieni ;)
Jest jednak warta tego małego poświęcenia :D


Składniki:
kukurydziane muszle taco (zakupione w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
Farsz mięsny:
mięso mielone wieprzowe 
cebula biała
czosnek
Taco Sauce Hot (zakupiony w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
mała papryczka chilli
sól, pieprz
papryka ostra i słodka Kamisa
oliwa z oliwek
ser cheddar
Salsa pomidorowa z octem balsamicznym:
pomidor
cebula czerwona
sól, pieprz
płatki chilli
ocet balsamiczny

Wykonanie:
Cheddar ścieram na tarce.
Farsz mięsny:
Cebulę kroję w drobną kostkę i rozgniatam 1-2 ząbki czosnku.
Papryczkę chilli oczyszczam z pestek i drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek.
Dodaję cebulę, papryczkę chilli a na końcu czosnek.
Trzeba uważać aby nie przypalić czosnku.
Kiedy cebula jest już szklista dodaję mięso mielone i wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą.
Kiedy mięso straci już "surowy" kolor dodaję Taco Sause Hot i doprawiam słodką i ostrą papryką Kamisa.
Salsa pomidorowa na ostro:
Pomidor (bez skórki) kroję w kostkę i łączę z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżymi płatkami chilli.
Całośc skrapiam octem balsamicznym i dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Muszle taco wstawiam na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Po chwili napełniam je farszem mięsnym i posypuję cheddarem.
Ponownie wkładam tacos do piekarnika i czekam aż ser się rozpuści.

 
I gotowe!
Tacos podaję z ostrą salsą pomidorową.

 


Zimowe szaleństwa


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)