Kuchnia meksykańska szczególnie przypadła mi do gustu a tacos to smaczna przekąska, którą wyjątkowo sobie upodobałam.
Nadziewane muszle taco to dobry pomysł na szybką przekąskę.
Idealnie sprawdzają się na imprezach.
Ale uwaga !!! Nie jest to potrawa przy której będziecie niepobrudzeni i niepoplamieni ;)
Jest jednak warta tego małego poświęcenia :D
Składniki:
kukurydziane muszle taco (zakupione w Lidlu
podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
Farsz mięsny:
mięso mielone wieprzowe
cebula biała
czosnek
Taco Sauce Hot (zakupiony w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)
mała papryczka chilli
sól, pieprz
papryka ostra i słodka Kamisa
oliwa z oliwek
ser cheddar
Salsa pomidorowa z octem balsamicznym:
pomidor
cebula czerwona
sól, pieprz
płatki chilli
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Cheddar ścieram na tarce.
Farsz mięsny:
Cebulę kroję w drobną kostkę i rozgniatam 1-2 ząbki czosnku.
Papryczkę chilli oczyszczam z pestek i drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek.
Dodaję cebulę, papryczkę chilli a na końcu czosnek.
Trzeba uważać aby nie przypalić czosnku.
Kiedy cebula jest już szklista dodaję mięso mielone i wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą.
Kiedy mięso straci już "surowy" kolor dodaję Taco Sause Hot i doprawiam słodką i ostrą papryką Kamisa.
Salsa pomidorowa na ostro:
Pomidor (bez skórki) kroję w kostkę i łączę z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżymi płatkami chilli.
Muszle taco wstawiam na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Po chwili napełniam je farszem mięsnym i posypuję cheddarem.
I gotowe!
Oj lubię tacos!
OdpowiedzUsuńOj lubię tacos!
OdpowiedzUsuńOj lubię tacos!
OdpowiedzUsuńMmm jak to apetycznie wygląda! Pycha
OdpowiedzUsuń