Facebook

środa, 9 maja 2012

Meksykańskie tacos z sałatką

Zainspirowałam się przepisem na Tacos z wołowiną i fasolą  z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V. Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. s. 87.



Składniki:
Tacos:
    kukurydziane muszle taco (zakupione w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)

    około 300 g czerwonej fasolki z puszki (zakupionej w Lidlu podczas Tygodnia Kuchni Meksykańskiej)

    około 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, u mnie wołowo-wieprzowe)
    mały koncentrat pomidorowy z ziołami Pudliszki
    2 pomidory
    cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
    słodka i ostra papryka Kamisa
    mieszanka sałat
    oliwa z oliwek
Sałatka:
mieszanka sałat
pomidor
 cebula
 czerwona fasola z puszki
sól, pieprz
przyprawa do sałatek Kamisa
oliwa z oliwek
ocet z białego wina

Wykonanie:
Cebulę drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Po chwili dorzucam rozgnieciony czosnek i dokładnie mieszam. Dodaję mięso. Całość smażę do momentu, aż mięso straci krwisty kolor. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję drobno posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolę. Doprawiam przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamisa oraz słodką i ostrą papryką.
Całość duszę na wolnym ogniu około 15 minut aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie opiekam około 5 minut kukurydziane muszle.
Przed podaniem wypełniam muszle mięsem i posypuję mieszanką sałat.
Mozna posypać również posiekanym pomidorem, ogórkiem i cebulką.

I gotowe!



Tacos podaję z sałatką.

Mieszankę sałat łączę z czerwoną fasolką oraz pokrojonym na ćwiartki pomidorem. Dodaję cebulę.
Całość posypuję przyprawą do sałatek Kamisa i skrapiam oliwa z oliwek i octem.

I gotowe!




Potrawy dodaję do 3 akcji:


Przekąski na SESJĘ

3 komentarze:

  1. A myślisz, że zamiast mięsa mielonego pierś z kurczaka też byłaby dobra?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że eksperymentowanie zawsze może odkryć nowe smaki. Trzeba próbować!!!

      Usuń
  2. Wyglądają super! Bardzo lubię kuchnię meksykańską i takie tacos to bym jedno porwała:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)