Facebook

wtorek, 22 maja 2012

Chili con carne

Chili con carne to gulasz z wołowiny z dodatkiem papryki, fasoli, kukurydzy i cebuli. Uznawany jest za danie typowo meksykańskie, a w rzeczywistości jest potrawą teksaską.



Składniki dla 3-4 osób:
400-500 g mielonej wołowiny (u mnie mięso wołowo-wieprzowe)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa i Vegety
ostra papryka Kamisa
sól,pieprz
olej
1/2 szklanki bulionu wołowego
1/2 łyżeczki cukru
gotowe tortille

Wykonanie:
Na głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i rozgniecione ząbki czosnku.
Po chwili dorzucam mielone mięso i całość dokładnie mieszam.
Kiedy mięso straci krwisty kolor dodaję pokrojoną czerwoną paprykę i rozdrobnione pomidory z puszki.
Nastepnie dodaję koncentrat pomidorowy i bulion wołowy.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kuchni meksykańskiej, cukrem i ostrą papryką.
Mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje a woda odparuje.
Dodaję czerwoną fasolę i gotuję jeszcze około 5-7 minut.

I gotowe!

Podaję z podgrzaną tortillą.

Potrawę dodaję do 4 akcji kulinarnych:

Pomidorowe inspiracjePrzekąski na SESJĘ

4 komentarze:

  1. Uwielbiam chili con carne, dawno nie jadłam. Poproszę porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam niedawno i myślałam, ze zionę żywym ogniem. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha jak w reklamie chipsów ;)
      mam nadzieję, że smakowało i jesteś entuzjastką ostrych smaków...

      Usuń
  3. może wstyd się przyznać, ale nie jadłam jeszcze tego dania, choć wiele razy widziałam... na pewno jest pyszne, lubię ostre smaki :)
    dziękuję, bardzo mi miło, również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)