Facebook

środa, 28 marca 2012

Spaghetti z mozzarellą i szynką parmeńską

Idealne danie na wiosenne, ciepłe dni.
Błyskawiczne w przygotowaniu i lekkie...


Składniki:
  • makaron spaghetti
  • mozzarella
  • szynka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe lub pomidor
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
  • świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), szynkę parmeńską w paseczki a mozzarellę w kostkę.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i dodaję rozgnieciony czosnek. Dodaję szynkę parmeńską i makaron, przyprawę do kuchni włoskiej Kamisa i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę ściągam z ognia i wsypuję pomidorki, mozzarellę oraz bazylię. Doprawiam solą, pieprzem.

I gotowe!



Makaron przygotowałam w ramach akcji 2 akcji kulinarnych:

 La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec


Seromaniacy organizowanej na Mikserze przez Lenę autorkę bloga LenaGotuje
Seromaniacy


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)