Składniki:
- rukola i mieszanka sałat
- suszone pomidorki
- suszona żurawina
- marchewka
- migdały
- parmezan
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyzki soku pomarańczowego
- sól, pieprz
Sałatę i rukolę rozkładam na talerzu. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję nią mieszankę sałat. Dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W occie balsamicznym rozpuszczam odrobinę soli. Dodaję sok pomarańczowy i pieprz. Wlewam 2-3 łyżki oliwy i mieszam aż powstanie aksamitna konsystencja.
Sałatkę skrapiam sosem. Posypuję posiekanymi migdałami, suszoną żurawiną i parmezanem.
I gotowe!
Makaron przygotowałam w ramach 4 akcji:
La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec
Bardzo fajne połączenie smaków. Pogoda teraz zachęca do tworzenia sałatek:) Obserwuję:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna, kolorowa sałatka :) Aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająca propozycja.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że dołączyłaś do akcji. Mam nadzieję, że zostaniesz w Barku sałatkowym na dłużej.
Pozdrawiam :)
wszystko, co dobre w tej małej miseczce.
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo, sycącą i z serem:D idealnie:)
OdpowiedzUsuń