Pomysł zaczerpnęłam z książeczki dodanej do magazynu kobiecego Claudia i zatytułowanej
48 pomysłów na włoskie pasty s. 26.
Składniki:
- makaron penne
- plasterki bekonu lub szynki parmeńskiej
- suszone pomidory w zalewie z oliwy
- rukola
- orzeszki pinii
- sól, pieprz, oregano
- łyżka pesto (najlepsze domowe ;)
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Makaron penne gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Bekon lub szynkę parmeńską kroję w paseczki i rumienię na patelni z dodatkiej odrobiny oliwy z oliwek.
Po chwili dodaję suszone pomidory pokrojone w paski, łyżkę pesto i makaron. .
Dorzucam rukolę i oprzeszki pini. Jeżeli ktoś nie lubi to może z nich zrezygnować ;) (Ania ;)
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykładam na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi.
I gotowe!
W przepisie wykorzystałam samodzielnie przyrządzone domowe pesto :)
Przepis na nie podam już wkrótce w innym poście.
Prosto i smacznie. Bardzo lubię takie makarony!
OdpowiedzUsuńI dodatkowo szybko :) to równiez bardzo istotne w dzisiejszym zabieganym świecie ;)
OdpowiedzUsuńNo moja droga Pani Magda G. może Ci czyścić buty naprawdę. Chyba, że ją podszkolisz z kulinariów :))))))).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
PS 1. Twoje ciasto dzisiaj uratowało mi życie :))).
PS 2. Specjalnie dla Ciebie założyłam pocztę na Gmail ponieważ nie mogłabym nic skomentować :).
Oczywiście ciastko miałam na myśli :)
UsuńJestem wzruszona :)
UsuńA widzisz a nie chciałaś wziąć tego ciastka :P