Facebook

poniedziałek, 5 marca 2012

Sałatka z makaronem, grzybami i rukolą


Kolorowa i lekka sałatka. Idealna na lunch czy kolację.
Można ją zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Axel Springer Kulinarne odkrycia. Kuchnia włoska., s. 42-43



Składniki:
  • makaron farfalle (kokardki)
  • pieczarki
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • kapary
Sos:
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i szklę razem z cebulką na odrobinie oliwy z oliwek.
Pomidorki kroję na połówki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
W naczyniu łączę makaron z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodaję rukolę, kapary i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam i skrapiam przygotowanym sosem. Solę i pieprzę do smaku.
Przekładam na talerze.

I gotowe!



Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Sałatki bez majonezu organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)