Kolorowa i lekka sałatka. Idealna na lunch czy kolację.
Można ją zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Axel Springer Kulinarne odkrycia. Kuchnia włoska., s. 42-43
Składniki:
- makaron farfalle (kokardki)
- pieczarki
- cebulka dymka ze szczypiorkiem
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- kapary
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i szklę razem z cebulką na odrobinie oliwy z oliwek.
Pomidorki kroję na połówki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
W naczyniu łączę makaron z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodaję rukolę, kapary i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam i skrapiam przygotowanym sosem. Solę i pieprzę do smaku.
Przekładam na talerze.
I gotowe!
Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Sałatki bez majonezu organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)