Facebook

poniedziałek, 26 marca 2012

Sałatka z suszonymi pomidorami i migdałami


Składniki:
  • rukola i mieszanka sałat
  • suszone pomidorki
  • suszona żurawina
  • marchewka
  • migdały
  • parmezan
Sos:
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyzki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę i rukolę rozkładam na talerzu. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję nią mieszankę sałat. Dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory.

W occie balsamicznym rozpuszczam odrobinę soli. Dodaję sok pomarańczowy i pieprz. Wlewam 2-3 łyżki oliwy i mieszam aż powstanie aksamitna konsystencja.

Sałatkę skrapiam sosem. Posypuję posiekanymi migdałami, suszoną żurawiną i parmezanem.

I gotowe!



Makaron przygotowałam w ramach 4 akcji:

 La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec


 
Sałatki śniadaniowe organizowanej na Mikserze przez Pelę autorkę blogów:

Sałatki śniadaniowe

 
Bakalie w kuchni organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.



Seromaniacy organizowanej na Mikserze przez Lenę autorkę bloga LenaGotuje
Seromaniacy

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne połączenie smaków. Pogoda teraz zachęca do tworzenia sałatek:) Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna, kolorowa sałatka :) Aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zachęcająca propozycja.
    Miło mi, że dołączyłaś do akcji. Mam nadzieję, że zostaniesz w Barku sałatkowym na dłużej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko, co dobre w tej małej miseczce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie, zdrowo, sycącą i z serem:D idealnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)