Facebook

środa, 7 marca 2012

Penne z suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis ten dedykuję mojej koleżance Ani J., która jest entuzjastką suszonych pomidorów i prawdziwym rukolożercą ;)

Pomysł zaczerpnęłam z książeczki dodanej do magazynu kobiecego Claudia i zatytułowanej
48 pomysłów na włoskie pasty s. 26.


Składniki:
  • makaron penne
  • plasterki bekonu lub szynki parmeńskiej
  • suszone pomidory w zalewie z oliwy
  • rukola
  • orzeszki pinii
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka pesto (najlepsze domowe ;)
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
Makaron penne gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Bekon lub szynkę parmeńską kroję w paseczki i rumienię na patelni z dodatkiej odrobiny oliwy z oliwek.
Po chwili dodaję suszone pomidory pokrojone w paski, łyżkę pesto i makaron. .
Dorzucam rukolę i oprzeszki pini. Jeżeli ktoś nie lubi to może z nich zrezygnować ;) (Ania ;)
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykładam na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi.

I gotowe!



W przepisie wykorzystałam samodzielnie przyrządzone domowe pesto :)
Przepis na nie podam już wkrótce w innym poście.


5 komentarzy:

  1. Prosto i smacznie. Bardzo lubię takie makarony!

    OdpowiedzUsuń
  2. I dodatkowo szybko :) to równiez bardzo istotne w dzisiejszym zabieganym świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No moja droga Pani Magda G. może Ci czyścić buty naprawdę. Chyba, że ją podszkolisz z kulinariów :))))))).

    Pozdrawiam :)

    PS 1. Twoje ciasto dzisiaj uratowało mi życie :))).
    PS 2. Specjalnie dla Ciebie założyłam pocztę na Gmail ponieważ nie mogłabym nic skomentować :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ciastko miałam na myśli :)

      Usuń
    2. Jestem wzruszona :)
      A widzisz a nie chciałaś wziąć tego ciastka :P

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)