Facebook

wtorek, 30 września 2014

Spaghetti all'arrabiatta

Składniki:
makaron spaghetti
papryczka chili
świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
cebula
czosnek
świeża bazylia
parmezan
sól, pieprz
oliwa

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobno siekam.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kolejno: cebulę, czosnek i chili.
Po chwili dodaję pozbawione skóry i pokrojonę w kostę pomidory.
Całość duszę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Jeżeli smak tego wymaga to dodaję odrobinę koncenratu pomidorowego.
Sos doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam na patelnię i mieszam z sosem.
Spaghetti podaję z parmezanem i świeżą bazylią.

I gotowe!




Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny, klasyczny włoski przepis! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowany - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)