Od dzisiaj będę Wam prezentować dania z kuchni rosyjskiej.
Serdecznie zapraszam !!!
Przepis zaczerpnęłam z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 25.
Składniki na 4-6 porcji:
1 mały kalafior
2 marchewki
1 cebula
sól, pieprz
koperek
śmietana
majonez
Wykonanie:
Kalafior dokładnie myję i rozdzielam na jak najmniejsze kawałki lub po prostu drobno siekam.
Marchewkę ścieram na dużej tarce a cebulę kroję w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę w oryginalnym przepisie polewam tylko śmietaną.
Ja zdecydowałam się część z niej wymieszać z majonezem i śmietaną, aby nabrała wyrazistego smaku.
Obydwie wersje obficie posypuję koperkiem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)