Facebook

poniedziałek, 11 listopada 2013

Sałatka z kalafiora i marchewki

Od dzisiaj będę Wam prezentować dania z kuchni rosyjskiej.

Serdecznie zapraszam !!!
 
 Przepis zaczerpnęłam z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 25. 
 
Składniki na 4-6 porcji:
1 mały kalafior
2 marchewki
1 cebula
sól, pieprz
koperek
śmietana
majonez
 
Wykonanie:
Kalafior dokładnie myję i rozdzielam na jak najmniejsze kawałki lub po prostu drobno siekam.
Marchewkę ścieram na dużej tarce a cebulę kroję w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
 Sałatkę w oryginalnym przepisie polewam tylko śmietaną.
Ja zdecydowałam się część z niej wymieszać z majonezem i śmietaną, aby nabrała wyrazistego smaku.
 
Obydwie wersje obficie posypuję koperkiem.
 
I gotowe!
 
 
 
 
Śniadania do pracy/szkoły

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)