Facebook

piątek, 15 listopada 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakiem i jabłkiem

Zainspirowałam się przepisem na sałatkę śledziową z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 35.
 

Składniki:
3 solone płaty śledziowe
2 małe jabłka
3-4 ogórki kiszone
3 jajka
2 ziemniaki
garść sałaty lodowej
szczypiorek, zielona cebulka
koperek
sól, pieprz
majonez
musztarda

Wykonanie:
Płaty śledziowe oczyszczam i moczę w zimnej wodzie 2-3 godziny. Gotowe odsączam i kroję w kostkę.
Jabłka i ogórki obieram ze skóry.
Gotuję jajka na twardo a ziemniaki w mundurkach.
Sałatę, koperek i zieloną cebulę drobno siekam.
Jabłka, ziemniaki (bez skórki) i ogórka kroję na grubą kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Na końcu delikatnie dodaję pokrojone jajka.
Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Dodaję majonez i musztardę.
Sałatkę dokładnie mieszam.
Gotową posypuję koperkiem i cebulką.
Podaję schłodzoną.

I gotowe!



   


Śledzie - w każdej postaciŚniadania do pracy/szkoły 

2 komentarze:

  1. Muszę tą sałatkę mieć ;) Jak dla mnie - posiada w sobie wszystko, co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie sałatka idealna. Rewelacyjne połączenie smakowe, są śledzie, są ziemniaki, jest słodkie jabłuszko. Muszę zrobić. Do zapamiętania, a składniki mam praktycznie wszystkie w domu. WIęc może w ten weekend :)
    Dziękuje za wpis w akcjach: śniadaniowej i śledziowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)