Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Rzeczpospolitą -
Podróże kulinarne. Kuchnia arabska. Tom 22, s. 116.
Składniki na 1 osobę:
1 chlebek pita (polecam rekomendowane przez Makłowicza z Tesco)
1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pomidor
1/4 czerwonej papryki
1/2 zielonego ogórka
cebulka dymka
natka pietruszki
mięta
Sos:
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 ząbku czosnku
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
Chleb pita smaruję z obydwu stron czosnkiem wymieszanym z oliwą i piekę do zrumienienia w średnio nagrzanym piekarniku.
Pomidory kroję w ćwiartki lub ósemki a ogórka na plastry.
Drobno siekam cebulę i paprykę.
W misce łączę wszystkie warzywa i zioła.
Upieczony chlebek lekko studzę i rwę na małe kawałki.
Łączę sałatkę z pitą i skrapiam sosem.
I gotowe!
To ulubiona sałatka mojego Połówka. Latem ciągle piekę pity i przygotuję mu ją :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę sałatkę, jest lekka i pyszna.
OdpowiedzUsuń