Facebook

piątek, 26 lutego 2016

Croque Monsieur

Croque (od francuskiego słowa "croquer", czyli "chrupać") to odmiana francuskiej zapiekanki.
Croque Monsier, czyli "Chrupiący Pan" to podobno najlepsza kanapka na świecie.
Tak uważają Francuzi ;)
Kanapka posmarowana musztardą Dijon, z grubym plastrem szynki i sera, polana jest sosem beszamelowym i  zapiekana w piekarniku.
W niektórych rejonach Francji wcześniej chleb moczy się w rozbełtanym jajku.
W przypadku Croque Madame na zapiekance umieszcza się dodatkowo sadzone jajko.

Zapraszam.


Składniki:
(na 2 kanapki)
4 kromki pszennego chleba 2 plastry szynki
2 plastry żółtego sera (najlepiej Gruyere lub Ementaler)
2 plastry gotowanej szynki
 musztarda Dijon
masło 
odrobina starego sera np. Parmezanu

 Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
ok. 100 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczam odrobinę masła i opiekam kromki z jednej strony.
Nieopieczoną stronę chleba smaruję musztardą i układam kolejno ser i szynkę.
Przykrywam drugą kromką również posmarowaną musztardą. 
Następnie przygotowuję sos beszamelowy.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję łyżkę mąki i dokładnie mieszam je ze sobą.
Po chwili dodaję mleko i delikatnie łączę składniki. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Sos powinien zgęstnieć.
Kanapkę wsadzam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 2-3 minuty.
Tosty polewam/smaruję sosem beszamelowym, posypuję startym serem i ponownie wkładam do pieca.
 Podaję gorące.

I gotowe!


Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

1 komentarz:

  1. Hello, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to suport you.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)